O Roku víry

1. 10. 2012 16:30
Rubrika: O roku víry

Rok víry vyhlásil papež Benedikt XVI. na období od 11. října 2012 do 24. listopadu 2013. Tento rok by se měl zvláštním způsobem dotknout každého z nás.


Rok víry neproběhne poprvé

Cílem roku víry je povzbudit víru věřících, kteří v každodenních těžkostech nepřestávají svěřovat svůj život Pánu. Křesťanské společenství nabízí Rok víry těm, kteří zakoušejí stesk po Bohu a touhu setkat se s Ním. 

Svatý otec vyhlásil Rok víry v apoštolském listě Porta fidei, a to v souvislosti s 50. výročím zahájení Druhého vatikánského koncilu a 20. výročí Katechismu katolické církve. Předseda Papežské rady pro novou evangelizaci Rino Fisichella poukázal také na historické pozadí této iniciativy Benedikta XVI.: „Rok víry byl naposledy vyhlášen v roce 1968 a jeho smyslem bylo připomenout výročí mučednictví apoštola Petra. Nezapomínejme, že se psal rok, který představuje v myslích mnoha lidí dodnes zvláštní dějinné období. Papež Pavel VI. chtěl tehdejší Rok víry zakončit slavnostním vyznáním víry, které sám napsal a je známo pod názvem Krédo Božího lidu. Kromě významných jubileí jako je půlstoletí od zahájení koncilu a dvacet let od vydání Katechismu však byla přijata myšlenka dát zvláštní prostor reflexi víry v kontextu všeobecné krize a není třeba skrývat, že existuje určitá krize víry.“ V aktuálním historickém kontextu, který je charakterizovaném sekularismem - vysvětlil dále arcibiskup Fisichella – existuje tendence „žít ve světě, jakoby by Bůh neexistoval“.

Rok víry bude plný událostí

Rok víry bude plný významných událostí. První světovou událostí Roku víry bude v neděli 21. října kanonizace 6 mučedníků a svědků víry. V České republice si můžeme rok víry symbolicky spojit také s kanonizací 14 františkánských mučedníků, na kterou se v těchto dnech připravujeme a která proběhne 13. října. Potom proběhne celá řada další iniciativ, mezi nimiž je třeba zmínit zvláště Světové setkání mládeže v Rio de Janeiru v červenci příštího roku.

A co my?

Rok víry je výzvou a nabídkou pro každého z nás. Je na každém, jak ho prožije. Neměli bychom ho ale rozhodně jen tak přejít. Rok víry můžeme vnést do svého života a do jeho každodenních událostí. Nemusíme se rozhodovat jen pro velké věci - rok víry může sestávat i v maličkostech, které naši víru mohou hodně obohatit.

Čerpáno: http://tisk.cirkev.cz/ze-zahranici/ve-vatikanu-byl-prezentovan-rok-viry/

Zobrazeno 849×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka